Domina la seguretat: tot el que has de saber sobre els frens del teu cotxe

Els frens del vehicle sĂłn crucials per a la seguretat personal i la prevenciĂł d’accidents. Ajuden a controlar la velocitat, evitar col¡lisions i mantenir el control del vehicle en diverses situacions, com ara pujades i baixades. És imprescindible mantenir-los en bon estat i prestar atenciĂł a qualsevol senyal de deteriorament per garantir una conducciĂł segura. Poder frenar progressivament i en la distĂ ncia necessĂ ria ĂŠs vital per a la seguretat a la conducciĂł. 

La resposta dels frens del cotxe pot marcar la diferència entre tenir un accident i evitar-lo. Des de Rilei avui us volem explicar com funciona el sistema de frenada, com detectar problemes als frens i com assegurar-te que el manteniment que dones als frens del teu cotxe ĂŠs l’adequat per conduir amb tranquil¡litat.

 

Tipus de frens:

Els frens d’un cotxe poden ser de diversos tipus, però els mĂŠs comuns sĂłn els frens de disc i els frens de tambor.

-Frens de disc

Els frens de disc sĂłn els mĂŠs habituals i funcionen de la segĂźent manera:

  • PressiĂł hidrĂ ulica: Quan es trepitja el pedal del fre, una bomba hidrĂ ulica condueix el lĂ­quid de frens cap a les pinces de fre.
  • Contacte amb el disc: Les pastilles de fre, contingudes dins les pinces, pressionen contra el disc de fre, creant fricciĂł que redueix la velocitat del vehicle.
  • DispersiĂł de calor: Els discos de fre tenen un disseny que permet dispersar el calor amb rapidesa, mantenint una eficĂ cia constant.

-Frens de tambor

Els frens de tambor, tot i ser menys freqĂźents en vehicles moderns, encara es troben en alguns cotxes, especialment a les rodes posteriors. El seu funcionament ĂŠs el segĂźent:

  • Contacte amb el tambor: Quan es trepitja el pedal del fre, les sabates de fre s’expandeixen i pressionen contra les parets interiors del tambor, generant fricciĂł i reduint la velocitat del vehicle.
  • Menor dispersiĂł de calor: Els tambors de fre tenen una capacitat de dispersiĂł de calor inferior als discos de fre, la qual cosa pot afectar la seva eficĂ cia en frenades prolongades.

-Fre de mĂ 

El fre de mĂ  ĂŠs un altre tipus de fre, que es sol activar manualment per bloquejar les rodes posteriors del vehicle quan es troba estacionat.


Components del sistema de frenada

LĂ­quid de frens

El lĂ­quid de frens ĂŠs essencial per al funcionament del sistema hidrĂ ulic.
Aquest lĂ­quid transmet la força exercida sobre el pedal del fre a les pastilles o sabates de fre. És important mantenir el lĂ­quid de frens en bon estat, ja que pot absorbir humitat de l’aire, reduint la seva temperatura d’ebulliciĂł i la seva efectivitat.

Pastilles i sabates de fre

Les pastilles de fre (en frens de disc) i les sabates de fre (en frens de tambor) són els elements que entren en contacte amb el disc o tambor per crear la fricció necessària per frenar. Amb el temps, aquestes es desgasten i necessiten ser reemplaçades.

Discos i tambors

Els discos i tambors sĂłn els components que giren amb les rodes del vehicle i contra els quals premen les pastilles o sabates per frenar. Aquests components tambĂŠ es desgasten amb el temps i poden necessitar ser rectificats o substituĂŻts.

ProcĂŠs de frenada

El procĂŠs de frenada es duu a terme en diverses etapes:

  1. ActivaciĂł del pedal: Quan el conductor trepitja el pedal del fre, s’activa una bomba hidrĂ ulica.
  2. Transmissió de la força: La bomba hidràulica condueix el líquid de frens a travÊs de les línies de fre fins a les pinces (en frens de disc) o cilindres (en frens de tambor).
  3. GeneraciĂł de fricciĂł: Les pastilles de fre o les sabates de fre sĂłn pressionades contra els discos o tambors respectivament.
  4. ReducciĂł de la velocitat: La fricciĂł creada entre les pastilles o sabates i els discos o tambors converteix l’energia cinètica del vehicle en calor, reduint la velocitat del vehicle i, finalment, aturant-lo.

Manteniment dels frens

Per assegurar-te que el sistema de frenada del teu cotxe funcioni correctament, ĂŠs essencial seguir aquestes recomanacions:

  • RevisiĂł periòdica: Fer revisions periòdiques de tot el sistema de frenada per detectar desgast o problemes.
  • Canvi de lĂ­quid de frens: Substituir el lĂ­quid de frens segons les recomanacions del fabricant del vehicle.
  • SubstituciĂł de pastilles i sabates : Canviar les pastilles de fre o sabates quan estiguin desgastades per mantenir una frenada efectiva.
  • Control dels discos i tambors: Verificar l’estat dels discos i tambors i substituir-los si estan danyats o massa desgastats.

El sistema de frenada ĂŠs fonamental per a la seguretat del teu cotxe. Comprendre com funciona i mantenir-lo en bon estat ĂŠs clau per evitar accidents i garantir una conducciĂł segura. Si necessites assistència professional, el taller Rilei ofereix serveis de manteniment i reparaciĂł de frens i pneumĂ tics. 

Amb personal qualificat, per a un servei eficient i de qualitat. A mĂŠs, si necessites altres reparacions o manteniment per al teu vehicle, a  Rilei tambĂŠ oferim una Ă mplia gamma de serveis. Des de revisions preventives fins a reparacions complexes, disposem d’un  equip preparat per deixar els teus vehicles  en les millors condicions.


Confia amb Rilei per a totes les necessitats del teu vehicle i gaudeix de la teva aventura amb total tranquil¡litat.

Rilei PneumĂ tics