Domina la seguretat: tot el que has de saber sobre els frens del teu cotxe

Els frens del vehicle s√≥n crucials per a la seguretat personal i la prevenci√≥ d’accidents. Ajuden a controlar la velocitat, evitar col¬∑lisions i mantenir el control del vehicle en diverses situacions, com ara pujades i baixades. √Čs imprescindible mantenir-los en bon estat i prestar atenci√≥ a qualsevol senyal de deteriorament per garantir una conducci√≥ segura. Poder frenar progressivament i en la dist√†ncia necess√†ria √©s vital per a la seguretat a la conducci√≥.¬†

La resposta dels frens del cotxe pot marcar la difer√®ncia entre tenir un accident i evitar-lo. Des de Rilei avui us volem explicar com funciona el sistema de frenada, com detectar problemes als frens i com assegurar-te que el¬†manteniment¬†que dones als frens del teu cotxe √©s l’adequat per conduir amb tranquil¬∑litat.

 

Tipus de frens:

Els frens d’un cotxe poden ser de diversos tipus, per√≤ els m√©s comuns s√≥n els frens de disc i els frens de tambor.

-Frens de disc

Els frens de disc s√≥n els m√©s habituals i funcionen de la seg√ľent manera:

 • Pressi√≥ hidr√†ulica: Quan es trepitja el pedal del fre, una bomba hidr√†ulica condueix el l√≠quid de frens cap a les pinces de fre.
 • Contacte amb el disc: Les pastilles de fre, contingudes dins les pinces, pressionen contra el disc de fre, creant fricci√≥ que redueix la velocitat del vehicle.
 • Dispersi√≥ de calor: Els discos de fre tenen un disseny que permet dispersar el calor amb rapidesa, mantenint una efic√†cia constant.

-Frens de tambor

Els frens de tambor, tot i ser menys freq√ľents en vehicles moderns, encara es troben en alguns cotxes, especialment a les rodes posteriors. El seu funcionament √©s el seg√ľent:

 • Contacte amb el tambor: Quan es trepitja el pedal del fre, les sabates de fre s’expandeixen i pressionen contra les parets interiors del tambor, generant fricci√≥ i reduint la velocitat del vehicle.
 • Menor dispersi√≥ de calor: Els tambors de fre tenen una capacitat de dispersi√≥ de calor inferior als discos de fre, la qual cosa pot afectar la seva efic√†cia en frenades prolongades.

-Fre de mà

El fre de mà és un altre tipus de fre, que es sol activar manualment per bloquejar les rodes posteriors del vehicle quan es troba estacionat.


Components del sistema de frenada

Líquid de frens

El líquid de frens és essencial per al funcionament del sistema hidràulic.
Aquest l√≠quid transmet la for√ßa exercida sobre el pedal del fre a les pastilles o sabates de fre. √Čs important mantenir el l√≠quid de frens en bon estat, ja que pot absorbir humitat de l’aire, reduint la seva temperatura d’ebullici√≥ i la seva efectivitat.

Pastilles i sabates de fre

Les pastilles de fre (en frens de disc) i les sabates de fre (en frens de tambor) són els elements que entren en contacte amb el disc o tambor per crear la fricció necessària per frenar. Amb el temps, aquestes es desgasten i necessiten ser reemplaçades.

Discos i tambors

Els discos i tambors s√≥n els components que giren amb les rodes del vehicle i contra els quals premen les pastilles o sabates per frenar. Aquests components tamb√© es desgasten amb el temps i poden necessitar ser rectificats o substitu√Įts.

Procés de frenada

El procés de frenada es duu a terme en diverses etapes:

 1. Activaci√≥ del pedal: Quan el conductor trepitja el pedal del fre, s’activa una bomba hidr√†ulica.
 2. Transmissió de la força: La bomba hidràulica condueix el líquid de frens a través de les línies de fre fins a les pinces (en frens de disc) o cilindres (en frens de tambor).
 3. Generació de fricció: Les pastilles de fre o les sabates de fre són pressionades contra els discos o tambors respectivament.
 4. Reducci√≥ de la velocitat: La fricci√≥ creada entre les pastilles o sabates i els discos o tambors converteix l’energia cin√®tica del vehicle en calor, reduint la velocitat del vehicle i, finalment, aturant-lo.

Manteniment dels frens

Per assegurar-te que el sistema de frenada del teu cotxe funcioni correctament, és essencial seguir aquestes recomanacions:

 • Revisi√≥ peri√≤dica: Fer revisions peri√≤diques de tot el sistema de frenada per detectar desgast o problemes.
 • Canvi de l√≠quid de frens: Substituir el l√≠quid de frens segons les recomanacions del fabricant del vehicle.
 • Substituci√≥ de pastilles i sabates : Canviar les pastilles de fre o sabates quan estiguin desgastades per mantenir una frenada efectiva.
 • Control dels discos i tambors: Verificar l’estat dels discos i tambors i substituir-los si estan danyats o massa desgastats.

El sistema de frenada √©s fonamental per a la seguretat del teu cotxe. Comprendre com funciona i mantenir-lo en bon estat √©s clau per evitar accidents i garantir una conducci√≥ segura. Si necessites assist√®ncia professional, el taller Rilei ofereix serveis de manteniment i reparaci√≥ de frens i pneum√†tics. 

Amb personal qualificat, per a un servei eficient i de qualitat. A m√©s, si necessites altres reparacions o manteniment per al teu vehicle, a  Rilei tamb√© oferim una √†mplia gamma de serveis. Des de revisions preventives fins a reparacions complexes, disposem d‚Äôun  equip preparat per deixar els teus vehicles  en les millors condicions.


Confia amb Rilei per a totes les necessitats del teu vehicle i gaudeix de la teva aventura amb total tranquil·litat.

Rilei Pneumàtics