Canviar els pneumàtics de moto. Quan, com i per què fer-ho?

Avui al nostre blog t’expliquem tot el que has de saber sobre el canvi de pneumàtics de moto: Durada, freqüència i consells útils. 

Els pneumàtics de moto són una part essencial per a gaudir de la nostra moto amb tota seguretat. És fonamental portar-los sempre en bon estat i amb la pressió correcta. Cada quant hem de canviar-los? Quant duren els pneumàtics d’una moto? 

Continua llegint i descobreix-ho.

 
rodes motocicleta

Quant duren els pneumàtics?

Aquesta és sens dubte la gran pregunta quan parlem de pneumàtics de moto. 

Existeixen dos factors clau: el temps que fa que portem els pneumàtics i l’ús.

Generalment, els pneumàtics de moto tenen una vida útil mitjana d’entre 5.000-10.000 km per a la roda posterior i uns 10.000-15.000 km per al pneumàtic del davant.

Això sí, aquestes dades depenen de molts factors, com el tipus de conducció, el pes que portem a la moto i el tipus de moto.

Encara que els pneumàtics semblin estar en condicions òptimes, després de deu anys les gomes ja no ofereixen l’adherència inicial i és molt possible que no es trobin en bones condicions.

Els pneumàtics van perdent propietats amb el pas del temps, ja que el cautxú del qual estan formats s’asseca. (Passa el mateix amb totes les peces de la moto d’aquests materials gomosos, com les toveres d’admissió, les canonades d’aigua/gasolina, les corretges de motos automàtiques (scooter), etc.


Tipus de motocicletes i pneumàtics 

Les motos tipus scooter de 125, les més populars per a les ciutats i per a trajectes curts, solen durar una mica més perquè solen ser motos més lleugeres, però igualment parlem d’uns 7.000 km darrere i uns 12.000-15.000 en la roda davantera.

Evidentment, aquestes xifres són una simple referència, ja que, encara que no hàgim arribat a recórrer aquests quilòmetres, és recomanable canviar els pneumàtics cada 10 anys.

3.1 Esportives: Per a motocicletes esportives, els pneumàtics esportius d’alta qualitat són ideals. Aquests pneumàtics ofereixen una excel·lent adherència en carreteres seques i mullades, així com una resposta ràpida en corbes.

3.2 Touring: Per a motocicletes de touring, es recomanen els pneumàtics de turisme. Aquests pneumàtics estan dissenyats per a oferir una llarga vida útil i un bon rendiment en una varietat de condicions, la qual cosa els fa ideals per a llargs viatges per carretera.

3.3 Custom o Chopper: A les motocicletes custom o chopper es solen muntar pneumàtics de perfil ample i disseny específic per a millorar l’estètica i oferir una bona adherència en carreteres rectes.

3.4 Naked o Streetfighter: Per a motocicletes naked o streetfighter, els pneumàtics tipus sport-*touring solen ser una bona opció. Aquests pneumàtics ofereixen un equilibri entre adherència i durabilitat, la qual cosa els fa adequats tant per a la conducció en ciutat com en carretera.

3.5 Cruiser: Els pneumàtics per a motocicletes cruisers solen ser de perfil alt i disseny específic per a proporcionar una conducció suau i còmoda. Aquests pneumàtics ofereixen una bona adherència en carreteres rectes i corbes suaus.

3.6 Trail o Dual-Sport: Per a motocicletes trail o dual-sport, es recomanen els pneumàtics d’aventura o tot terreny. Aquests pneumàtics ofereixen una bona adherència tant en carretera com fora d’ella, la qual cosa els fa ideals per a explorar camins de terra i senders.

3.7 Scooter: Els pneumàtics per a scooters solen ser de perfil baix i disseny específic per a proporcionar una bona maniobrabilitat en entorns urbans. Aquests pneumàtics ofereixen un bon agarri en carreteres seques i mullades, així com una llarga vida útil.

3.8 Enduro: Per a motocicleta enduro, es recomanen els pneumàtics de motocross o enduro. Aquests pneumàtics ofereixen una excel·lent adherència en terrenys difícils, com a fang, sorra i roques, la qual cosa els fa ideals per a la conducció fora de carretera.


Quan canviar els pneumàtics?

Malgrat que els pneumàtics semblin estar en bones condicions, després de 10 anys, el caucho es va ressecant i perd propietats, com l’adherència al paviment. A més, el desgast del dibuix del pneumàtic també és un factor important a tenir en compte. És per això que és recomanable canviar els pneumàtics de la moto cada deu anys, per garantir la seguretat i el bon rendiment del vehicle a part de revisar pressió de les rodes de forma periòdica i observar que no estiguin punxades.

Cada pneumàtic té un avisador que ens indica l’estat del desgast ubicat als solcs del dibuix del pneumàtic, no pot ser inferior a 0,8 mm.Ja hem vist el límit del desgast pneumàtic, però existeixen casos que també és recomanable canviar-los com per exemple:

  • Desgast inusual o desigual a la banda de rotllana
  • Pèrdua gradual o periòdica de pressió de pneumàtics, és molt probable que els nostres pneumàtics tinguin una fissura i es hagin de revisar.
  • Si no fas un ús continu de la teva moto, si has deixat la moto en un lloc humit o fred durant molt de temps és possible que s’haguin cristal·litzat i hagin perdut la seva capacitat d’adherència amb l’asfalt.


Quina és la millor forma de canviar els pneumàtics?

El més aconsellable es canviar-los a la vegada tant la roda davantera com la posterior.

En el cas que només sigui necessari canviar la posterior i la davantera estigui en bones condicions s’ha de col·locar un pneumàtic nou que sigui del mateix model i mida per no afectar la seguretat a la carretera.

Si finalment es pren la decisió de fer-ho, cal intentar col·locar el pneumàtic amb la duresa de goma més tova a la part davantera.

El fet de no canviar les rodes de la moto alhora pot derivar en la pèrdua de control en cas de derrapatge o una altra situació d’emergència, ja que d’aquesta manera cada pneumàtic tindrà un desgast diferent, incidint de manera negativa en el comportament del conjunt. Cal tenir present que si només se substitueix un dels pneumàtics, és probable que l’altre no treballi de la mateixa forma que si s’hagués canviat per un nou. Per a evitar córrer riscos innecessaris en el maneig de la motocicleta, sempre és recomanable canviar la parella de rodes completa seguint les indicacions del fabricant.

 


Consells per allargar la vida dels teus pneumàtics

Un dels detalls més comuns a tenir en compte és comprovar periòdicament el nivell de pressió d’aire dels teus pneumàtics. Per a això, pots informar-te en el llibre de manteniment de la moto.

És recomanable xequejar-los cada vegada que pugem a la moto, però cal reconèixer que gairebé ningú ho fa. Com més vegades ho facis segons l’ús que facis de la teva moto, millor. Això sí, fes-ho un parell de vegades al mes. Recorda: la teva seguretat està en joc.

És important tenir en compte que la pressió dels pneumàtics varia en funció d’ús que li donem a la moto, no és la mateixa pressió la que tenim en les nostres rodes en fred que després d’haver circulat una estona, igual que no és la mateixa pressió a l’hivern que a l’estiu, ja que amb un augment de les temperatures, la pressió augmenta.


Com comprobar l’estat dels teus pneumàtics

Comprovar l’estat dels teus pneumàtics és més fàcil del que penses, però, si mai ho has fet, et facilitem els passos a seguir:

-Mesurar la pressió. Saber la pressió adequada dels pneumàtics és crucial. Per a això, assegura’t de fer-ho quan els pneumàtics estiguin freds, és a dir, després d’haver estat aturats durant almenys dues hores. Amb una bona bomba d’aire, verifica que la pressió sigui la correcta, generalment al voltant de 2,5 quilos.

-Inspeccionar el desgast. Observa el dibuix dels pneumàtics, revisar l’estat del testimoni de desgast. Si el dibuix està molt desgastat, té un desgast irregular o per exemple no supera 1 mm de profunditat, és hora de canviar els pneumàtics. Recorda que un bon dibuix proporciona adherència  i estabilitat, especialment en condicions de pluja per a evacuar l’aigua.

– Revisar els talls i esquinçaments. Examina detingudament la superfície dels pneumàtics a la recerca de talls, esquinçaments o qualsevol altre mal visible. Fins i tot els talls petits poden comprometre la integritat dels pneumàtics, així que no els subestimis. Si trobes algun mal significatiu, és millor canviar els pneumàtics immediatament.

-Verificar la data de fabricació. Els pneumàtics també tenen una data de caducitat. Cerca en el costat dels pneumàtics un codi que comença amb les lletres DOT, seguit d’una sèrie de números. Els últims quatre dígits indiquen la setmana i l’any de fabricació. Si els pneumàtics tenen més de cinc anys, és aconsellable reemplaçar-los, fins i tot si aparentment estan en bon estat.

-Consultar a un professional. Si tens algun dubte sobre l’estat dels teus pneumàtics, sempre és recomanable acudir a un mecànic de confiança. A Rilei estemcapacitats per a avaluar la teva moto de manera exhaustiva i brindar-te la millor recomanació.

Recorda que uns bons pneumàtics no només milloren el teu viatge, sinó que també contribueixen a la teva pròpia seguretat i la dels altres a la carretera.

Reserva avui mateix el teu servei de pneumàtics Rilei i experimenta una conducció sense preocupacions per les carreteres d’Andorra. La teva seguretat és la nostra prioritat.

 
Rilei Pneumàtics